Теразије 45, 11000 Београд, Србија
Тел: +381 63 7640873
e-mail: beomadrigalisti@gmail.com

 

     
     Српски  English
     

 

Вести


Иако је ова година јубиларна за "Београдске мадригалисте" - 70. година постојања и континуалног рада и концертирања хора, због пандемије и мера у борби против вируса корона, хор је био онемогућен да вежба. Ипак, са заказана два концерта (26.12.2021 - црква рођења пресвете Богородице, Земун и 30.12.2021 - Коларчев народни универзитет) хор ће прославити свој јубилеј на једини доличан начин - певањем!


Осим два наступа са Божићном музиком европских народа (Београд и Зрењанин) на самом почетку године, наш хор, због пандемије корона вирусом, није имао ниједан други концерт у току године. На жалост, од последица короне, изгубили смо и нашег драгог баса, Ђорђа Милошевића


Мадригалисти су били други на натпевавању хорова на 51. Мокрањчевим данима у Неготину


После певања у храму Светог Саве на Врачару, у организацији Фестивала планете земље, наш хор је посетио Мађарску у периоду од 15 до 17 фебруара 2014. Певали смо у Богородичиној - „Београдској“ цркви у Сент Андреји у недељу 16.02. после богослужења, у понедељак 17.02. у цркви Светог Ђорђа у Пешти као и у школи „Никола Тесла“ такође у Пешти. Утисци су врло лепи, лепо смо примљени и све је било у знаку да ћемо поново бити позвани у Мађарску.


Преминуо је бивши председник и велики пријатељ нашег хора Милош Павловић, професор музике. Милош Павловић је такође био и асистент нашег маестра Миладиновића. У професионалној каријери био је директор неколиких музичких школа у Београду и пред крај своје каријере радио је у „Мадленијануму“. Нека му је вечна слава и хвала!


Одржана је редовна годишња скупштина Хора. Управа је поднела извештај о раду у 2012. години и финансијски извештај. Оба извештаја су једногласно усвојена. Вођена је дискусија на тему подмлађивања Хора и пријема нових чланова.


Наш хор је потписао уговор о гостовању у Словенији од 26. до 28. априла 2013. године. Концерти би требало да се одрже у Марибору, на Бледу и у Љубљани. Програм ће бити састављен из два дела: духовна и световна музика (са мадригалима) а у програму ће бити и две композиције словеначких аутора.


6. Музички фестивал „Lago di Garda” - језеро Гарда у Италији. Наш хор је учествовао на шестом Лаго ди Гарда музичком фестивалу, у организацији МРФ-а (MuzikReisenFaszination). Боравак од три дана и два наступа одржани су у месту Рива дел Гарда (на северном крају језера). И овог пута достојно смо репрезентовали своју земљу, град и српску музичку културу. У предивном амбијенту једног од најлепших делова Италије, по дивном времену чланови хора су певали чак и на броду којим су крстарили по језеру. Путовање је финансирано од стране чланова хора самостално и од средстава које хор добија од Секретаријата за културу града Београда.


Последњи, свечани концерт поводом јубилеја 60 година „Београдских мадригалиста“. У низу концерата којима је обележена година јубилеја нашег хора, шездесет година постојања и непрекидног рада, на Коларчевом народном универзитету, у организацији „Југоконцерта“, одржали смо целовечерњи концерт хорске музике. На почетку је прочитан текст професорке Данице Петровић о нашем хору као и обавештење посетиоцима да је тог дана светски дан хорског певања. Прочитан је и мото овогодишњег светског дана хорског певања: „Солидарност“.
У првом делу концерта певали смо световне композиције италијанских композитора – мадригале као и световна дела српских аутора. У другом делу концерта на програму је била духовна музика српских и руских композитора уз премијеру дела Рајка Максимовића: „Молитва Арсенијева“ (патријарха). У присуству композитора, многобројних пријатеља хора и гостију, после концерта организован је и коктел у галерији „Коларца“. У пријатној и дружељубивој атмосфери окончана је година у којој смо показали како једно удружење грађана које једино уз подршку града Београда и републике Србије, може да опстане у суровим условима по српску културу.


Наш хор је имао заказан концерт на прашком Advent music festival-у на дан своје Славе, Светог Јована Златоустог, 26. новембра 2011. Захваљујући оцу Срђану (Јаблановићу), духовном оцу Срба у Чешкој, успели смо да и у Прагу, први пут ван Београда, достојно прославимо свог заштитника. Славу смо прославили у хотелу у ком смо били смештени, домаћин је био наш председник, господин Десимир Стијаковић, уз свећу, колач, жито, икону, наравно и ракију. Уз славске честитке оца Срђана члановима хора, он нас је у краћем излагању упознао са историјом Прага и Чешке, као и многобројним везама између Чеха и Срба.


У Музиколошком институту САНУ је 3. јуна одржана прва седница Одбора за прославу шездесете годишњице хора „Београдски мадригалисти”. Присутни су били др. Даница Петровић, Милена Пешић, Милош Павловић, Миша Гавански, Даница Стипанчевић-Максимовић, Милица Стипанчевић-Кадић, председник Хора Десимир Стијаковић, Мирјана Јовановић и диригент Александар Брујић. Одбор је предложио да се јубилеј Хора обележи трима концертима у току следеће године, у Галерији САНУ, Скупштини града Београда и Коларчевој задужбини. Закључено је да постоји потреба да се изда нова монографија Хора која би представљала значајну допуну оне од пре 20 година а која би била обогаћена и материјалима из заоставштине првог председника Хора Александра Гаванског.


Два бивша члана Хора, два председника, заувек су нас напустила - др Љубица Буба Гагић и проф. Константин Бабић. Професорка Гагић је умрла 4. августа 2009. Била професор на Грађевинском факултету у Београду, аутор веома успелих уџбеника из нацртне геометрије, перспективе и техничког цртања за средње школе и факултете, један од оснивача нашег хора. Проф. Бабић је умро 13. октобра. Био је шеф Катедре за музичку теорију на Факултету Музичке уметности у Београду, члан међународних жирија за хорску композицију у Арецу и Дебрецину, аутор преко сто музичких дела и великог броја критика.


Управа Хора је диригенту Александру Брујићу понудила место сталног диригента, после два шестомесечна хонорарна уговора. Диригент Брујић је то место прихватио а на Скупштини је, пре два дана, и званично поромовисан. Брујић је у својој беседи рекао да ће у новој сезони наставити да ради свој посао програмске обнове и музичке стабилизације певачког кадра са једнаком упорношћу и мотивацијом. Најавио је нове програме и пројекте и поред наших већ традиционалних наступа по граду у плану су и неки нови - сарадња са Руским домом, Народним и Етнографским музејом и др.


Хор је од 2. до 4. маја учествовао на Mеђународном фестивалу „Бањалучки хорски сусрету 2008” у Бањалуци. На фестивалу су учествовали хорови из Словачке, Кипра, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Србије. „Београдски мадригалисти” наступили су на свечаном отварању, у Концертној дворани Банског двора. Са Мјешовитим хором СПД „Јединство” и Мјешовитим хором Универзитета у Бањалуци „Мадригалисти“ су, на крају концерта, заједнички извели неколико композиција. Сутрадан, у Храму Свете Тројице, „Мадригалисти” су одржали целовечерњи концерт духовне музике. Хор је веома лепо примљен од стране домаћина, а наступи су били запажени.


У Народном позоришту одржана је комеморација великану наше и светске музичке сцене, маестру Душану Миладиновићу, који је преминуо 30. децембра 2007. године у Линцу. Маестро Миладиновић је био композитор, професор, диригент и директор опере, а више од четвтине века диригент нашег хора. Био је човек изузетне музичке меморије, лаког и сигурног диригентског геста. Оперска и концертна дела изводио је с невероватном лакоћом и осећањем за стил. Његова гостовања широм света, пре свега као музичког педагога а потом као диригента, веома су допринела поштовању наше музичке културе, посебно српске духовне музике. Хор „Бeоградски Мадригалисти” је овом приликом извео „Тебе појем” и „Свјати боже” а дириговали су некадашњи маестрови сарадници Милош Павловић и Владимир Милић


На седници Управе Хора донесене су одлуке којима је отпочела реализација идеја о пројектима које би Хор остваривао са гостујућим диригентима. Са проф. Александром Вујићем договорена је двоипомесечна сарадња која ће бити крунисана наступом на Бањалучким хорским сусретима 2008, међународном фестивалу који се одржава од 2-10. маја. Са Александром Брујићем би се спремала Литургија Св. Јована Златоустог, Дарине Василеве, која је и посвећена нашем хору, и која би била изведена у Варни средином маја, у оквиру фестивала Св. Атанас Велики.


На састанку Управе постигнут је усмени договор са Јеленом Бубуљ, студентом завршне године дириговања на Музичкој академији у Београду, о наставку сарадње. Јелена је била асистент диригента у хору Мадригалиста у протеклој сезони. Својим талентом, квалитетним радом и добрим односом према певачима, заслужила је овај позив. Јелена ће ускоро дипломирати на Академији и у Хору ће обављати дужност хонорарног диригента.


На ванредној Скупштини Хора, која је сазвана на предлог Управе, чланови Хора су се изјашњавали о поверењу диригенту Александру Спасићу. Проблеми су настали када, по мишљењу Управе и дела чланства, Спасић није био у стању да своје многобројне обавезе ван Хора усклади са потребом континуираног рада са хором Мадригалиста. Већином гласова Скупштина је донела одлуку да се Спасић разреши дужности сталног диригента Хора.


Фестивал „Св. Атанас Велики” није такмичарског карактера, међутим, додељена је једна и једина награда – Специјална награда публике најбољем хору. Наш хор је имао ту срећу, да се међу многим другим добрим хоровима, највише допадне публици. Награду је из руку организатора Фестивала, режисера Тодора Анастасова, примио председник хора Дејан Цвјетковић. Пажња којом нас је домаћин обасипао све време боравка, оставила је дубок утисак на све нас, једнако колико и прелепа приморска места која смо тих дана обилазили.


На дугом путу ка Оброчишту у Бугарској, месту где смо учествовали на фестивалу „Св. Атанас”, нисмо имали дилему где да се зауставимо и одморимо. Застали смо у Трнову, престоници Другог бугарског царства од 12. до 14. века. Члановима Хора, који је одликован Орденом Св. Саве, место на коме је, 1235. године, умро и сахрањен Св. Сава, први архиепископ српски, није било само место одмора, него и место јединствене посвећености. Одјеци Маринковићевог „Оче наш”, којег је Хор отпевао у крипти цркве Св. четрдесет мученика, заувек остају у сећању.


Мадригалисти певају у сали Темишварске филхармоније на Дан државности Републике Србије, али и срећу се и разговарају са генералним конзулом Драгомиром Раденковићем, вицеконзулом госпођом Јеленом Пророковић и представницима Удружења Срба из Румуније. На Оперском тргу, где се Мадригалисти одлично осећају, ручају у ресторану „Лојд”, старински отменом, средњоевропском. Власник је, наравно, Србин.


У телевизијској емисији РТС-а „Недељом увече”, која иде уживо, а која је била посвећена јубилејима Мокрањца и Станковића и 55-ој годишњици нашег Хора, успостављена је директна телефонска линија са Линцом. На вези је био маестро Душан Миладиновић, који је дириговао Хором 25 година. Била је то јединствена прилика да се стари чланови подсете неких момената из славне прошлости Хора, а млађи да чују како се стварала традиција којој и сами данас припадају.


Хор је већ три дана на гостовању у Велсу. Последњи дан је резервисан за слободне активности. Кад смо већ ту - идемо у Ливерпул. Обилазимо град и обавезно стајемо код чувеног Копа. У гифт-шопу „падају” дресови, вунене рукавице и остала роба са грбом Liverpool FC. Пролазимо и поред стадиона Евертона али 'next stop' је резервисан за музеј Битлса. Град на реци Мерси је предиван. Препоручујемо.


Председник Хора, дипл. инж. маш. Дејан Цвјетковић, отпутовао на службени пут у Немачку. Тамо ће присуствовати и фудбалској утакмици Бразил - Гана. Тиме ће „Београдски мадригалисти”, макар симболично, присуствовати овом планетарном догађају.


У Музичкој школи „Мокрањац” су за потребе филма „Кад цвета лимун жут” снимљене две хорске музичке нумере: „Тамо далеко” и „Креће се лађа француска”.


У Саборној цркви у Београду је извршено пробно снимање за нови музички CD. За ово је снимање одабрано „Тебе појем” Стевана Мокрањца. Хор је овим започео реализацију пројекта снимања концерата и делатности а резултат ће бити репрезентативно издање два CD-а и једног DVD-а. То ће, после завршног концерта у Коларчевој задужбини 5. новембра, бити круна рада, низа концерата и активности поводом јубилеја 55 година живота и рада Хора.


У просторијама друштва на Теразијама 45, у 12 часова, одржана је конференција за штампу. Новинари су укратко упознати са историјатом Хора и са радом и плановима у јубиларној години.


Хор се пријавио на Конкурс за суфинансирање пројеката/програма из области културе и уметности Министарства културе Републике Србије. Тиме смо и формално започели рад на реализацији раније замишљеног пројекта обележавања јубилеја - 55 година живота и рада хора „Београдски мадригалисти”. У оквиру тог пројекта Хор планира одржавање три велика концерта у Београду, концерте у пет великих градова у Србији, гостовање у Велсу и Румунији, као и снимање квалитетног музичког CD-а.


Из Велса стиже лепа вест. Музички директор Интернационалног музичког фестивала у Ланголену господин Мервин Казенс пише: „Са великим задовољством вес информишем да је ваша апликација за учешће на Фестивалу прихваћена у категоријама `Mixed Choirs` и `Folk Song Choirs`”. Хору сада предстоји мукотрпан посао прикупљања финансијских средстава за реализацију пута и, нама ближи, такође мукотрпан, посао припрема за Фестивал.


Хор је конкурисао за учешће на једном од најзначајнијих музичких фестивала: Llangollen International Musical Eisteddfod, који ће се одржати од 4-9. јула 2006. године у Ланголену, Велс, Велика Британија. Учествовање Хора на овом такмичењу било би још једна прилика да се наша културна баштина и духовност презентују ван наше земље. Хор је на овом истом такмичењу освојио прву награду далеке 1962. године.


У присуству већине чланова Хора одржана је Годишња скупштина на којој су прочитани и усвојени Извештај о раду Хора између две Скупштине и Извештај о благајничком пословању. У наставку рада изабрани су нови чланови Управе као и чланови Надзорног одбора и Уметничког већа Хора. За сталног диригента Хора, на предлог Управе и Збора Хора, изабран је Александар Саша Спасић. За домаћина славе Хора - Св. Јован Златоусти, изабран је Дејан Цвјетковић.


На фестивалу и такмичењу "Musica sacra a Roma", одржаном у Италији, Хор је освојио сребрну плакету у конкуренцији интернационалних хорова из Немачке, Шпаније, Русије, Украјине, Аустрије, Пољске, Грчке, Венецуеле, Камеруна... Путовање Хора на ову манифестацију духовне музике, поред Савезног министарства иностраних послова, највише је помогла и општина Стари град и то новцем за део путних трошкова, као и једногодишњим бесплатним коришћењем општинских просторија за пробе. Тим поводом секретар хора Мирјана Јовановић писмено се захвалила Мирјани Божидаревић, првој дами централноградске општине, пославши копију освојене дипломе.


Највећи пројекат ове године биће такмичење Хора на 1. фестивалу и такмичењу духовне музике у Риму, који се одржава од 26. до 31. јула 2005. године. Фестивал, поред такмичења подразумева и наступе на трговима, у катедралама и заједничко певање на недељној миси.


Традиционални Фестивал и такмичење духовне музике „Хорови међу фрескама” сваке године окупи хорове из разних крајева наше земље. 21. јуна 2005. године, позивамо Вас на целовечерњи концерт Хора који ће се одржати у оквиру овог фестивала, у Галерији фресака. Концерт ће бити премијера извођења неких дела, с обзиром да од ове године Хором диригује Александар Саша Спасић. Такође ћете имати прилике да чујете и видите наступ Хора под диригентском палицом асистента диригента Мирослава Арбановског.


На Духове - на дан Св. Тројице - 19. јуна 2005. године, Мадригалисти ће одржати свој годишњи концерт православне духовне музике.


У оквиру манифестације Смотра хорова, 6. априла 2005. године најављен је наступ Хора у Дому војске СЦГ. Време резервисано за наступ је 20 часова. Хором ће дириговати асистент диригента Мирослав Арбановски.